top of page

Ulkona on pakkasta 15 astetta -hyppäisitkö avantoon?

Yhä useamman vastaus on kyllä, sillä kokemusten mukaan avanto muuttaa velat saataviksi. Myös lukuisten tutkimusten mukaan avantouinti on tehokas menetelmä tasapainottamaan autonomisen hermoston toimintaa, vahvistamaan sen mukautumiskykyä ja lisäämään hyvää oloa.


Suomen Ladun listan mukaan avantouinnin voidaan todeta muun muassa tuottavan mielihyvää, kun aivolisäkkeestä vapautuu betaendorfiinia, parantavan unensaantia, kun verisuonista vapautuu serotoniinia, parantavan vastustuskykyä, kun immuunitoiminta aktivoituu, vapauttavan aivolisäkkeestä stressivasteeseen liittyvää ACTH-hormonia ja vilkastuttavan aineenvaihduntaa. Kaikilla näillä tekijöillä voidaan ajatella olevan myös vaikutusta stressinhallintaan. 


Aikamoisen vakuuttava lista, vaikkei ihan joka kohtaa uskoisikaan. Erilaisissa kyselytutkimuksissa on kartoitettu myös avantouimareiden omia kokemuksia ja niiden mukaan yli 60 prosenttia vastanneista koki stressin vähentyneen harrastuksen ansiosta. Yli kolmanneksen mielestä se paransi unen laatua. Uimisen koettiin lisänneen myös yleistä hyvää oloa ja energisyyttä. Eräässä tutkimuksessa lähes kolmasosa totesi avannossa uimisen tuntuvan yhtä hyvältä kuin orgasmi! Sen on koettu myös lievittävän ahdistusoireita, lisäävän positiivisia tunteita ja vähentävän negatiivisia ajatuksia. 


"Mutta sehän on ihan sairaan kylmää! Aivan hullua, en ikinä lähe.”

parahti eräs kaverini, kun ehdotin illan aktiviteetiksi avantouintia. Totta, se on sairaan kylmää ja aika hulluakin. Mutta kaikkien parasta ehkä onkin itsensä ylittämisen tunne. Se, että vaikka pelottaa, uskaltaa silti.


Yksin ei tarvitse uskaltaa, sillä avantoon pulahtaminen on parasta yhdessä. Sinne voi hyvin suunnata ensimmäisen kerran vaikkapa osana lyhytterapiaa tai NUOTTI-valmentajan kanssa. Jo pelkästään pikkuisesti kylmään veteen uskaltautuminen tarjoaa tilaisuuden nähdä itsessään olemassa olevia sisäisiä voimavaroja ja mahdollisuuksia.


SUJUlaisuuteen liittyy ratkaisukeskeisyyteen uskominen. Siihen taas liittyy olennaisesti tulevaisuuteen suuntaaminen ja keskittyminen siihen, mitä juuri sinä itse haluat saavuttaa. Siihen ajatukseen puolestaan sopii avantouinti erinomaisesti. Se ei keskitä mieltä menneisyyden ongelmiin vaan antaa vahvan toimijuuden tässä ja nyt. ”Minä pystyin, minä uskalsin, tein jotain ihan hullua!” Tätä kautta voi syntyä myös ajatus oman toiminnan vaikutuksesta tulevaisuuteen. 


Rohkaistuminen avantoon totisesti tarjoaa vahvan ´tässä ja nyt` – läsnäolon kokemuksen. Mutta paikallaan on myös varoitus: avantouinnin jälkeen saattaa havaita elämässään lisääntynyttä kiitollisuutta ja positiivisia näkökulmia. Ja pian voi havaita myös jääneensä koukkuun uuteen harrastukseen. 

Commentaires


bottom of page